Golonka to naturalnie synonim tego co tradycyjne w naszej rodzimej polskiej przestrzeni kulinarnej. Gotowana będzie niezwykle aromatyczna, a może to być nie tylko i wyłącznie danie obiadowe. Świetnie będzie się sprawdzać jako dodatek do kanapek.
Składniki:
- 1,4 kg golonki
- 300 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
- 30 g soli
- 2 g pieprzu
- 1 g liści laurowych
- 2 g ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Najpierw mięso należy oczyścić. W razie potrzeby usunąć resztki sierści, opalić, a na sam koniec umyć. Teraz tniemy w poprzek na mniejsze kawałki tak, aby były to porcje dla jednej osoby. Jedna porcja powinna ważyć około 350 g.
Gotujemy wywar z warzyw, a gdy już zacznie się gotować, dodajemy golonkę i czekamy, aż zmięknie. Tak przygotowane mięso można podawać z ziemniakami i grochem albo na przykład z pieczywem i musztardą. Smakuje zawsze wybornie.