Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kopytka z boczkiem i grzybami

Jak przygotować kopytka z boczkiem i grzybami?

Kopytka z boczkiem, kurkami i sosem koperkowym to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego i prostego obiadu, który jednocześnie zachwyci swoim aromatem i wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • Kopytka (400 g)
  • Kurki (250 g)
  • Cebula (½ sztuki)
  • Boczek (200 g)
  • Oliwa (1 łyżka)
  • Posiekany koperek (1 łyżka)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Śmietana 30% (80 ml)
  • Tarty parmezan (1 łyżka)
    Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Na początek myjemy grzyby i kroimy je na małe kawałki. W drugiej kolejności rozgrzewamy oliwę na patelni. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na rozgrzany tłuszcz i podgrzewamy do jej zeszklenia.

Następnie kroimy boczek w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość smażymy przez kolejne 4 minuty na średniej mocy palnika. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na patelnię, dodajemy również pokrojone kurki i zwiększamy ogień. Pyszną potrawę smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dosypujemy szczyptę pieprzu i koperek. Wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy. W ten sposób pyszne kopytka z boczkiem są gotowe do podania. Na koniec wystarczy każdą porcję posypać startym parmezanem.

Powiązane posty