Kopytka z boczkiem, kurkami i sosem koperkowym to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego i prostego obiadu, który jednocześnie zachwyci swoim aromatem i wyjątkowym smakiem.
Składniki
- Kopytka (400 g)
- Kurki (250 g)
- Cebula (½ sztuki)
- Boczek (200 g)
- Oliwa (1 łyżka)
- Posiekany koperek (1 łyżka)
- Czosnek (1 ząbek)
- Śmietana 30% (80 ml)
- Tarty parmezan (1 łyżka)
Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Na początek myjemy grzyby i kroimy je na małe kawałki. W drugiej kolejności rozgrzewamy oliwę na patelni. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na rozgrzany tłuszcz i podgrzewamy do jej zeszklenia.
Następnie kroimy boczek w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość smażymy przez kolejne 4 minuty na średniej mocy palnika. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na patelnię, dodajemy również pokrojone kurki i zwiększamy ogień. Pyszną potrawę smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dosypujemy szczyptę pieprzu i koperek. Wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy. W ten sposób pyszne kopytka z boczkiem są gotowe do podania. Na koniec wystarczy każdą porcję posypać startym parmezanem.