Roladki przygotowane w nieco inny sposób to może już być świetna odmiana, jeżeli chcemy wpuścić trochę świeżego powietrza do naszej kuchni. Zawijasy w stylu hawajskim to świetna propozycja, jeżeli chcesz przygotować przekąski na imprezę. Sprawdzą się także jako dodatek do ryżu lub kaszy w porze obiadowej.
Sposób przygotowania:
- 400 g piersi z indyka
- jedno opakowanie mieszanki kurczak słodko-kwaśny
- 100 gr wędzonego boczku
- 200 g młodych ziemniaków
- jedno czerwona papryka
- 100 g sera żółtego
- 50 g rukoli
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 6 wykałaczek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczemy w całości. Paprykę kroimy na kawałki i ścieramy.
Mięso z indyka musimy pokroić na plasterki. Następnie rozbijamy je młotkiem i układamy na każdym kawałku mięsa ćwiartkę ziemniaka. Kładziemy także kawałek papryki, ser i listki rukoli.
Teraz mięso musimy ciasno zwinąć, po czym owinąć plastrem boczku. Tak przygotowaną roladkę nadziewamy na wykałaczkę. Dzięki temu nie rozwinie się w trakcie pieczenia.
Mięso musimy w pierwszej kolejności podsmażyć na patelni, a potem przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy mieszankę kurczak słodko-kwaśny. Zawartość opakowania mieszamy ze 150 ml wody i 150 ml mleka.
W ten sposób przygotowany sos wgrywamy na patelnię. Teraz dodajemy upieczone roladki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na niedużym ogniu.