Tradycyjne polskie danie, którego nie powstydziłaby się najbardziej ekskluzywna restauracja. Żeberka duszone w piwie można z łatwością przygotować w domu. Ich przyszykowanie zajmuje ok. 2 godzin, ale większa część tego czasu polega na gotowaniu. Szybki obiad jest idealny na każdą okazję, a także jako zwyczajny posiłek rodzinny.
Składniki:
– Żeberka (1 kg)
– Mąka (¼ szklanki)
– Olej roślinny (2 łyżki)
– Czosnek (2 ząbki)
– Małe piwo (330 ml)
– Sos worcestershire (1 łyżeczka)
– Sos sojowy (1 łyżka)
– Mielona słodka papryka (1 łyżeczka)
– Cebula (½ sztuki)
– Por (¼ sztuki)
– Mielona ostra papryka (¼ łyżeczki)
– Mąka ziemniaczana (2 łyżeczki)
– Cukier (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
Przygotowanie:
Żeberka kroimy na kawałki w taki sposób, aby w każdym w nich była 1 lub 2 kości. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy 1 i ½ łyżki oleju i układamy na nim żeberka. Mięso dokładnie przyrumieniamy z obu stron (po ok. 4 minuty na stronę). Po tym czasie żeberka przekładamy na talerz.
Do garnka po żeberkach wlewamy ½ łyżki oleju roślinnego i rozgrzewamy go. W tym czasie obieramy cebulę oraz kroimy ją w kostkę. Wsypujemy ją do garnka i smażymy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy również pokrojonego pora i starty czosnek. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty. Teraz do tak przygotowanej mieszanki wkładamy przyrumienione żeberka, a całość powoli zalewamy piwem. Ważne jest, żeby nie wylać go za szybko. Robert Makłowicz twierdzi, że żeberka najlepiej smakują, jeśli są duszone w piwie marki Komes.
W następnym kroku do garnka dolewamy sos sojowy oraz sos worcestershire, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz cukier. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie mięso będzie soczyste, miękki i z łatwością oddzieli się od kości. Na koniec całość posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowane żeberka duszone w piwie są gotowe do podania.