Wyborne krokiety z serem pave. Proste i przyjemne, a jednocześnie zapewniające powiew świeżości. Coś, czego musisz spróbować.
Składniki
- Bułka tarta – 100 g
- Gałka muszkatołowa mielona – 1 szczypta
- Jajko – 1 sztuka
- Masło – 50 g
- Mąka pszenna – 85 g
- Mleko 3,2% – 180 ml
- Olej słonecznikowy – 2 łyżki
- Pistacje – 40 g
- Ser pavé – 150 g
- Sól – 1 szczypta
- Szczypior cebuli – 24 g
Przygotowanie
Na początek rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy mąkę i smażymy 5 minut. Dolewamy mleko i dosypujemy pokrojony na mniejsze kawałki ser pave. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając.
Następnie szczypiorek i pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do przygotowanej masy i ponownie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia mieszanki. Teraz zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy.
Z tak przygotowanej masy pistacjowo-serowej formujemy niewielkie kulki (zbliżone wielkością do orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Przygotowane krokiety powinny zanurzyć się w nim do połowy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy do momentu uzyskania złocistej barwy.