Wyborny przepis i wybitny smak. Wprowadź do swojego domu szczyptę magii dzięki rozpływającemu się w ustach risotto z dynią.
Składniki
- Ryż arborio – 300 gramów
- Rosół z kury w kostce – 1 sztuka
- Dynia – 100 gramów
- Ser pleśniowy – 50 gramów
- Cebula – 1 sztuka
- Woda – 500 mililitrów
- Margaryna – 1 łyżka
- Starty parmezan – 2 łyżki
- Wytrawne wino białe – 100 mililitrów
- Płatki migdałów – 1 łyżka
- Świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie
Risotto z dynią może sprawdzić się jako potrawa tematyczna na międzynarodowy dzień Harry’ego Pottera. Żeby je przygotować, musimy zacząć od zeszklenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Po kilku minutach dosypujemy ryż i zalewamy całość winem. Danie podgrzewamy do momentu, aż wyparuje cały alkohol. Następnie dolewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę rosołową.
Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie niemal całą wodę. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy go i odstawiamy na bok na ok. 5 minut. Po tym czasie wystarczy wymieszać ryż ze startym parmezanem. Risotto z dynią przekładamy na talerze, posypujemy migdałami i startym serem, a na wierzch układamy gałązkę tymianki. Gotowe!