Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pielmieni z mięsem wieprzowym 

pielmieni

Pierożki to danie, któremu trudno się oprzeć, niezależnie od tego, jaki mamy gust kulinarny. Pierogi zresztą występują w bardzo różnych formach. Mogą być duże i małe, takie jak na przykład pielmieni. Te ostatnie szczególnie są smaczne z farszem wieprzowym. 

Składniki: 

  • ok 600 g mielonego mięsa wieprzowego u mnie karkówka 
  • duża cebula biała słodka 
  • żółtko 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1/4 szklanki wody 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • sól do smaku 
  • ok 500 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 szkl mleka 
  • 1/2 szkl gorącej wody 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania pierożków potrzebne będzie mięso wieprzowe, a konkretnie karkówka. Zmielone mięso mielimy z drobno pokrojoną cebulką. Należy dodać jeszcze pieprz i wbić żółtko. Ręką wyrabiamy mięso, dodając wodę, sól i olej. 

Następnie do mąki pszennej dodajemy mąkę ziemniaczaną, mleko olej i gorącą wodę. Dzięki tym składnikom wyrabianie ciasta pójdzie nam sprawnie. Jeżeli jest już gotowe, zostawiamy je na około 20 minut pod ściereczką. Następnie dzielimy na porcje. Wszystkie kawałki musimy wałkować na placek, a następnie wykrawamy kółka. Potem nakładamy malutkie porcje farszu, a na koniec ciasto zlepiamy tak samo jak w przypadku pierogów. Musimy je sklejać tak jednak, aby nie było widać w środku dziurki. 

Następnie w osolonej wodzie gotujemy pierożki, ale porcjami. Pamiętajmy, aby podczas gotowania co jakiś czas zamieszać pielmieni drewnianą łyżką, dzięki czemu nie będą przywierały do dna. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. 

Pielmieni można podawać w zupie albo z masłem. 

Powiązane posty