Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szaszłyk wieprzowy z ananasem 

szaszłyk

Do tradycyjnych przepisów kulinarnych możesz podchodzić trochę odważniej, jeżeli chcesz doświadczać nowych połączeń smakowych. Dlatego warto wypróbować szaszłyk z ananasem, który może urozmaicić każdego grilla. 

Składniki: 

  • 1 polędwiczka wieprzowa 
  • 2 łyżki przyprawy do mięs 
  • Pół ananasa 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego 
  • 1 małe kłącze imbiru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół szklanki sosu ananasowego 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 limonka 
  • patyki do szaszłyków 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności oczyszczamy mięso z błon. Potem kroimy w kostkę. 

Ananasowy sok łączymy z sosem ostrygowym, olejem, sokiem z limonki, startym imbirem i czosnkiem. Następnie do sosu dodajemy przyprawę do mięs. Teraz mięso powinno się kąpać w takiej marynacie przez co najmniej jedną godzinę. 

Obieramy ananasa i wycinamy stwardniały środek. Miąższ kroimy w kostkę. Teraz na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso i ananasa. 

Szaszłyki należy grillować po około 5 minut z każdej strony. Co jakiś czas polewamy mięso marynatą. 

Powiązane posty