Do tradycyjnych przepisów kulinarnych możesz podchodzić trochę odważniej, jeżeli chcesz doświadczać nowych połączeń smakowych. Dlatego warto wypróbować szaszłyk z ananasem, który może urozmaicić każdego grilla.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki przyprawy do mięs
- Pół ananasa
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 małe kłącze imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki sosu ananasowego
- 2 łyżki oleju
- 1 limonka
- patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności oczyszczamy mięso z błon. Potem kroimy w kostkę.
Ananasowy sok łączymy z sosem ostrygowym, olejem, sokiem z limonki, startym imbirem i czosnkiem. Następnie do sosu dodajemy przyprawę do mięs. Teraz mięso powinno się kąpać w takiej marynacie przez co najmniej jedną godzinę.
Obieramy ananasa i wycinamy stwardniały środek. Miąższ kroimy w kostkę. Teraz na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso i ananasa.
Szaszłyki należy grillować po około 5 minut z każdej strony. Co jakiś czas polewamy mięso marynatą.