Jeżeli uwielbiacie owsianki, to na pewno powinniście spróbować polentę. To włoska potrawa, która odznacza się konsystencją zbitą i gęstą. Jest bardzo podobna do owsianki i tak samo bardzo pożywna. Kiedyś była podstawą diety ubogich rolników, ale teraz można ją spotkać w najdroższych włoskich restauracjach.
Składniki:
- 1 l wody
- 250 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 160 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki masła
- 50 g startego parmezanu
- świeże zioła do smaku
Sposób przygotowania:
Wlewamy wodę i mleko do rondelka i czekamy, aż płyn zacznie wrzeć. Potem dodajemy sól i wsypujemy stopniowo mąkę kukurydzianą, jednocześnie mieszając.
Ustawiamy palnik na małą moc i przykrywamy rondelek na około 25 minut. Czekamy, aż zawartość stanie się gęsta i puszysta. Powinna odchodzić od ścianek garnka. Co jakiś czas trzeba zamieszać, aby danie nie przywierało do dna.
Gdy polenta będzie się gotować, ścieramy parmezan na tarce z drobnymi oczkami. Gdy polenta będzie gotowa, dodajemy masło i tarty ser. Mieszamy całość i w razie potrzeby dodajmy trochę soli.
Takie danie idealnie będzie smakować z ulubionymi ziołami.