Lekka i wyborna sałatka z kulkami labneh. Idealny przepis na gorące dni.
Składniki
- Chlebek pita – 5 szt.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sałata rzymska – 1 szt.
- Ser labneh – 225 g
- Pomidor czerwony – 2 szt.
- Ogórek – 1 szt.
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Rzodkiewka – 80 g
- Mięta świeża – 1 garść
- Pesto – 2 łyżki
- Oregano suszone – 2 łyżki
- Sól – do smaku
- Pieprz czarny – do smaku
Przygotowanie
Chlebki pita skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Smażymy je przez chwilę na suchej patelni, po czym kroimy na ćwiartki. W osobnym naczyniu mieszamy syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę. Z zalewy wyciągamy ser labneh. Do osobnych misek przekładamy oregano i pesto. Kulki sera zanurzamy na przemian w pesto i oregano.
Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórka w półplastry. Umieszczamy je we wspólnej misce. Dodajemy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrojoną w talarki. Całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeżą miętę, kuleczki serka labneh i chlebki pita.