Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Deser Coddura 

Deser Coddura 

Te drożdżowe puszyste ciasteczka to wspaniała propozycja kulinarna pochodząca z kuchni włoskiej. Jednym z ważniejszych składników są jajka i dlatego niejednokrotnie ciasteczka takie umieszczane są na wielkanocnym stole. Będą jednak smakować przy każdej innej okazji. 

Składniki: 

  • 1 kg mąki 
  • 300 g cukru 
  • 200 g smalcu 
  • 4 jaka 
  • 180 ml mleka 
  • 8 g suchych drożdży 
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy 
  • 10 jajek do dekoracji 
  • kolorowa posypka do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

Będziemy potrzebować 10 jajek. Gotujemy je na twardo, a potem wystudzamy. 

W międzyczasie mieszamy mąkę z cukrem i drożdżami. Dodajemy miękki smalec i mleko lekko podgrzane. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne i jednolite ciasto. Gdy już będzie gotowe, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę. Musimy poczekać, aż wyrośnie. 

Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na placek, który powinien mieć grubość 1 cm. Potem wykrawamy z niego 10 ciastek. 

Teraz na każdym kawałku kładziemy jajko. Na górnej części jajka krzyżujemy paski, które pozostały z resztek ciasta. 

Pozostaje jeszcze ciasteczka posmarować rozmąconym jajkiem. Dekorujemy posypką i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Pieczemy w temperaturze 200°C.

Powiązane posty