Włoska kuchnia to nie tylko mozarella, pizza albo spaghetti. Kraj ten gwarantuje nam bogactwo przepisów, a przykładem jest parmigiano z kurczaka. Zestawienie składników jest nieskomplikowane, ale efekt wspaniały.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
- oliwa, masło, jajko, bułka tarta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili, 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
- listki tymianku lub bazylii
Sposób przygotowania:
Po oczyszczeniu filetów kroimy je wzdłuż na cieńsze kawałki. Rozbijamy na kotlety i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy też suszone oregano.
Gotujemy sos pomidorowy, a będzie do tego potrzebny rondelek. Najpierw na oliwie podsmażamy starty czosnek i dodajemy suszone oregano. Dorzucamy jeszcze pomidory z puszki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a także szczyptą płatków chili. Całość musimy zagotować, a potem gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywką.
Wcześniej w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Kawałki kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Następnie podsmażamy na oliwie i mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na talerz.
Ścieramy mozzarellę na tarce z większymi oczkami a parmezan na małych oczkach. Ser mieszamy ze sobą.
Połowę sosu pomidorowego wlewamy do naczynia żaroodpornego. Następnie układamy podsmażone filety i posypujemy mieszanką serów. Miejscami wykładamy także resztę sosu, a na górę znów sypiemy resztę serów. Dajemy jeszcze na górę bazylię i listki tymianku.
Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.