Połączenie makaronu i sera to ulubiona kompozycja dla wszystkich smakoszy, którzy przypadają za węglowodanami i białkiem. W kuchni włoskiej nie brakuje przepisów, w których łączy się te składniki, a przykładem jest makaron z burratą. Z dodatkiem sosu pomidorowego potrawa będzie smakować wyśmienicie.
Składniki:
- 2 nieduże kulki burraty (po ok. 125 g każda)
- 250 g makaronu (np. rigatoni, penne)
- 500 g pomidorów (np. karbowane, malinowe)
- 2 łyżki oliwy extra
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta chili
- 1 łyżka masła
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
Pesto:
- pół pęczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy extra
- 1 łyżka orzeszków pinii lub nerkowców
Sposób przygotowania:
Aby przygotować pesto, należy zmiksować liście bazylii razem z czosnkiem, parmezanem, orzechami i oliwą. Dodajemy sól i pieprz.
Od razu też, aby nie tracić czasu, wstawiamy wodę w dużym garnku. Parzymy pomidory, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Musimy je pokroić w kostkę. Teraz solimy wodę i wrzucamy makaron, a następnie czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy go al dente.
Na osobnym palniku równolegle na sporej patelni podgrzewamy oliwę do smażenia. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy obrane starte ząbki czosnku i mieszamy. Potem dodajemy pomidory i smażymy przez 3 minuty, co chwilę mieszając. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wzbogacamy także składniki w oregano i chilli.
W kolejnym kroku dodajemy masło i przekrojone pomidorki koktajlowe. Dorzucamy jeszcze kilka liści bazylii. Całość smażymy przez 2 minuty, mieszając.
Ugotowany makaron ląduje bezpośrednio na patelni z sosem. Dolewamy jeszcze kilka łyżek wody z makaronem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez jedną minutę.
Po tym czasie danie już można wykładać na talerze. Na górę kładziemy kulki burty i polewamy pesto. Przyda się jeszcze dekoracja bazylią.