Ten przepis to gwarancja niesamowitych przeżyć smakowych. Zadowalać będzie nas już sama konsystencja dania. Ziemniaki przygotowane w ten sposób będą chrupiące na zewnątrz, ale gdy trafią do ust, będą się w nich po prostu rozpływać. Potrawa nie będzie nam sprawiać zbyt dużo problemu, a czas jej przygotowania to niecała godzina.
Składniki:
- ziemniak – 6 szt.
- sól – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny – 0,25 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- masło – 60 g
- rozmaryn świeży – 3 gałązki
- czosnek główka – 2 ząbki
- bulion drobiowy – 250 ml
- pikantna pasta z suszonych pomidorów – 80 g
- śmietana 18% – 100 g
Sposób przygotowania:
Potrzebna nam będzie żaroodporna patelnia i naturalnie piekarnik, który musimy rozgrzać do 200°C.
W pierwszej kolejności musimy więc przygotować ziemniaki. Warzywa obieramy i obcinamy końce w ten sposób, aby powstał kształt cylindrów, które mają mieć średnicę około 5 cm. Wysokość, jaką powinny mieć ziemniaki, to około 8 cm.
W kolejnym etapie każdego ziemniaka kroimy na pół. Będziemy potrzebować 12 cylindrów o wysokości około 4 cm. W ten sposób przygotowane ziemniaki skrapiamy z obydwu stron łyżką oliwy. Dodatkowo jeszcze solimy i pieprzymy.
Teraz rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią oliwę do smażenia. Układamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu. Smażenie powinno trwać mniej więcej 7 minut z każdej strony do momentu, aż zyskają złotą barwę.
Następnie do ziemniaków dodajemy masło, rozmaryn i czosnek, ale całe ząbki. W momencie, gdy masło się roztopi, należy nim polać ziemniaki. Potem na patelnię wlewamy bulion i czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują.
Następnie patelnię razem z ziemniakami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy tam przez 30 minut. Pamiętajmy jednak, aby po 15 minutach pieczenia polać warzywa płynem wybranym z na patelni.
Na koniec usuwamy gałązkę rozmarynu z patelni, a ziemniaki podajemy ze śmietaną i prywatną pastą pomidorową.