Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaki Fondant 

Ziemniaki Fondant 

Ten przepis to gwarancja niesamowitych przeżyć smakowych. Zadowalać będzie nas już sama konsystencja dania. Ziemniaki przygotowane w ten sposób będą chrupiące na zewnątrz, ale gdy trafią do ust, będą się w nich po prostu rozpływać. Potrawa nie będzie nam sprawiać zbyt dużo problemu, a czas jej przygotowania to niecała godzina. 

Składniki: 

  • ziemniak – 6 szt. 
  • sól – 0,5 łyżeczki 
  • pieprz czarny – 0,25 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki 
  • masło – 60 g 
  • rozmaryn świeży – 3 gałązki 
  • czosnek główka – 2 ząbki 
  • bulion drobiowy – 250 ml 
  • pikantna pasta z suszonych pomidorów – 80 g 
  • śmietana 18% – 100 g 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna nam będzie żaroodporna patelnia i naturalnie piekarnik, który musimy rozgrzać do 200°C. 

W pierwszej kolejności musimy więc przygotować ziemniaki. Warzywa obieramy i obcinamy końce w ten sposób, aby powstał kształt cylindrów, które mają mieć średnicę około 5 cm. Wysokość, jaką powinny mieć ziemniaki, to około 8 cm. 

W kolejnym etapie każdego ziemniaka kroimy na pół. Będziemy potrzebować 12 cylindrów o wysokości około 4 cm. W ten sposób przygotowane ziemniaki skrapiamy z obydwu stron łyżką oliwy. Dodatkowo jeszcze solimy i pieprzymy. 

Teraz rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią oliwę do smażenia. Układamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu. Smażenie powinno trwać mniej więcej 7 minut z każdej strony do momentu, aż zyskają złotą barwę. 

Następnie do ziemniaków dodajemy masło, rozmaryn i czosnek, ale całe ząbki. W momencie, gdy masło się roztopi, należy nim polać ziemniaki. Potem na patelnię wlewamy bulion i czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują. 

Następnie patelnię razem z ziemniakami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy tam przez 30 minut. Pamiętajmy jednak, aby po 15 minutach pieczenia polać warzywa płynem wybranym z na patelni. 

Na koniec usuwamy gałązkę rozmarynu z patelni, a ziemniaki podajemy ze śmietaną i prywatną pastą pomidorową. 

Powiązane posty