Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Młode ziemniaki z kefirem i koperkiem 

Młode ziemniaki z kefirem i koperkiem 

Nawet najwięksi znawcy kulinarni potwierdzają, że czasami najbardziej smakują najprostsze dania przygotowane z minimum składników. Nic na przykład nie da się porównać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i podawanymi z kefirem. To tradycyjne polskie danie kiedyś często spożywane szczególnie na wsi, obecnie cieszy się ogromną popularnością. 

Składniki: 

  • niecały 1 kg młodych ziemniaków 
  • bulion warzywny 
  • pęczek koperku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 350 ml kefiru 

Sposób przygotowania: 

Jako że do czynienia mamy z młodymi ziemniakami, nie będziemy ich dobierać. Musimy je tylko bardzo dokładnie umyć i wyszorować. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. 

Teraz do ziemniaków dodajemy oliwę i bulion. Całość musimy dokładnie wymieszać. Następnie wstawiamy do piekarnika, który należy rozgrzać do 180°C. Pieczemy przez mniej więcej 40 minut do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. 

Koperek siekamy na drobno i mieszamy z kefirem. 

Wyciągamy upieczone ziemniaki i posypujemy koperkiem. Możemy je polać kefirem lub po prostu nim popijać. Niezależnie od tego, jaki sposób konsumpcji wybierzemy i tak będą świetnie smakować. 

Powiązane posty