Czy nie każdy z nas przyzna, że por to warzywo traktowane trochę po macoszemu? Dodajemy je oczywiście, przygotowując rosół lub ewentualnie sałatkę z pora, za którą jednak nie każdy przepada. Tymczasem można zrobić zapiekankę właśnie z porem, boczkiem i pieczarkami. Wystarczy raz jej spróbować, aby ponownie wracać do tego przepisu.
Składniki:
- gotowa mieszanka składników z torebki “zapiekanka makaronowa z serem”
- 100 g wędzonego boczku lub ulubionej kiełbasy
- 100 g białej części pora
- 4 pieczarki
- makaron rurki
- 100 ml śmietany 12%
- 2 łyżki sera parmezan
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w paski, a pora w ukośne krążki. Pieczarki natomiast obieramy i kroimy w plasterki.
Teraz na patelni smażymy boczek tak, aby zrobił się chrupki. Dodajemy także pora i pieczarki. Składniki mieszamy przez chwilę, ciągle mieszając.
Gotową mieszankę składników z torebki rozprowadzamy w 100 ml śmietanki i 650 ml wody. Całość musimy zagotować, co jakiś czas mieszając. Następnie wsypujemy makaron i dodajemy pora, po czym gotujemy składniki jeszcze przez 3 minuty.
Po tym czasie przekładamy je do naczynia do zapiekania, które należy wysmarować masłem. Na górę sypiemy parmezan.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe i można je wykładać na talerze.