Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Smażona burrata z pomidorkami 

Smażona burrata z pomidorkami 

Ten włoski przepis to gwarancja, że przeżycia smakowe będą niezapomniane. Chrupiąca skorupka, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia tworzą niezapomniany bukiet smakowy. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to koniecznie musicie wykorzystać ten przepis. Potrawa prezentuje się także wspaniale, jeżeli chodzi o kolorystykę. Dlatego chętnie jest przygotowywana na spotkanie przy grillu w plenerze. 

Składniki: 

MACEROWANE POMIDORKI: 

  • pomidorki koktajlowe – 700 g 
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki 
  • bazylia świeża – 1 garść 
  • krem balsamiczny – 2 łyżki 
  • pomidory suszone w oleju – 50 g 

SMAŻONA BURRATA: 

  • burrata – 2 szt. 
  • panierka panko – 1 szkl 
  • mąka pszenna – 4 łyżki 
  • jajko – 1 szt. 
  • sól 
  • pieprz czarny 
  • olej rzepakowy – 0,5 l 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy przekroić na pół pomidorki. Wkładamy je do miski. Z kolei suszone pomidory i bazylię siekamy na drobno. Następnie wszystkie składniki musimy ze sobą bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. 

Burratę należy Odsączyć z zalewy, a następnie osuszyć, wykorzystując ręcznik kuchenny. Następnie ser wkładamy do zamrażarki na mniej więcej 15 minut. 

Panierka panko po rozdrobnieniu ląduje w misce. Dodajemy sól i pieprz. W kolejnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko także z solą i pieprzem roztrzepujemy, aby powstała gładka masa. 

Potrzebna będzie głęboka patelnia. Rozgrzewamy olej. Burray wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Na koniec obtaczamy ją jeszcze w panierce panko. Teraz każdy z serów ponownie należy obtoczyć w jajku i znów panierce panko. 

Sery należy obsmażyć przez około 3 minuty z każdej strony do momentu, aż się zarumienią. Potem przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Pomidorki wykładamy na talerze, a na nich umieszczamy kulkę burraty. Potrawę należy podawać, dopóki ser jest gorący. 

Powiązane posty