Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka imbirowa 

Nalewka imbirowa 

Jeżeli przygotujecie nalewkę na bazie imbiru, to na pewno będziecie zadowoleni, jeżeli uwielbiacie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak. To doskonała propozycja, jeżeli chcecie się rozgrzać. Trunek będzie, bowiem rozgrzewać podwójnie nie tylko z uwagi na alkohol, ale właśnie także przez imbir. Nalewka ma jednak nie tylko smakowe wartości, ale również prozdrowotne. Odpowiada właśnie za to korzeń o właściwościach przeciwzapalnych. Taką nalewkę zawsze warto mieć pod ręką, jeżeli macie osłabioną odporność albo jesteście przeziębieni. 

Składniki: 

  • 10 dag gram świeżego imbiru 
  • 2 cytryny 
  • 10 dag cukru 
  • 3 płaskie łyżki miodu 
  • 0.75 l wódki 

Sposób przygotowania: 

Imbir kroimy w paseczki. Cytryny natomiast musimy sparzyć i pokroić w ósemki. Teraz obydwa składniki wkładamy do słoja lub innego odpowiednio dużego naczynia. Zasypujemy cukrem. 

Następnie dodajemy miód i zalewamy składniki wódką. Trzeba teraz nimi wstrząsnąć, a słój bardzo dokładnie zakręcić. 

Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące. Trzeba jednak pamiętać, aby co kilka dni wstrząsnąć naczyniem. 

Gdy miną już 2 miesiące, nalewkę przelewamy przez filtr do kawy, a następnie rozlewamy do butelek. Ponownie szczelnie zamykamy i ponownie odstawiamy tym razem na 1 miesiąc. Nalewka powinna czekać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Powiązane posty