Jeżeli przygotujecie nalewkę na bazie imbiru, to na pewno będziecie zadowoleni, jeżeli uwielbiacie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak. To doskonała propozycja, jeżeli chcecie się rozgrzać. Trunek będzie, bowiem rozgrzewać podwójnie nie tylko z uwagi na alkohol, ale właśnie także przez imbir. Nalewka ma jednak nie tylko smakowe wartości, ale również prozdrowotne. Odpowiada właśnie za to korzeń o właściwościach przeciwzapalnych. Taką nalewkę zawsze warto mieć pod ręką, jeżeli macie osłabioną odporność albo jesteście przeziębieni.
Składniki:
- 10 dag gram świeżego imbiru
- 2 cytryny
- 10 dag cukru
- 3 płaskie łyżki miodu
- 0.75 l wódki
Sposób przygotowania:
Imbir kroimy w paseczki. Cytryny natomiast musimy sparzyć i pokroić w ósemki. Teraz obydwa składniki wkładamy do słoja lub innego odpowiednio dużego naczynia. Zasypujemy cukrem.
Następnie dodajemy miód i zalewamy składniki wódką. Trzeba teraz nimi wstrząsnąć, a słój bardzo dokładnie zakręcić.
Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące. Trzeba jednak pamiętać, aby co kilka dni wstrząsnąć naczyniem.
Gdy miną już 2 miesiące, nalewkę przelewamy przez filtr do kawy, a następnie rozlewamy do butelek. Ponownie szczelnie zamykamy i ponownie odstawiamy tym razem na 1 miesiąc. Nalewka powinna czekać w ciemnym i chłodnym miejscu.