Prosty przepis na znakomitą sałatkę.
Składniki
- Miseczka liści sałaty rzymskiej lub zwykłej
- Roszponka
- 2 plasterki pieczonego indyka
- 1 łyżka żurawiny ze słoiczka
- 2 plasterki sera pleśniowego (brie, kozia rolada, camembert)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- 1 łyżka orzeszków pinii, lekko zrumienionych na patelni
- 1/4 szklanki ziarenek granatu
- Opcjonalnie: grzanki z bagietki
Sos:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos. W salaterce układamy porwaną sałatę i liście roszponki, które polewamy sosem. Dodajemy na wierzch pierś z indyka i żurawinę. Plasterki sera smarujemy oliwą i obtaczamy w mielonych migdałach. Podsmażamy je delikatnie na suchej patelni. Ser przekładamy na wierzch sałatki, a na koniec posypujemy wszystko orzechami pinii i granatem.