Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z pieczonym indykiem

Sałatka z pieczonym indykiem

Prosty przepis na znakomitą sałatkę.

Składniki

  • Miseczka liści sałaty rzymskiej lub zwykłej
  • Roszponka
  • 2 plasterki pieczonego indyka
  • 1 łyżka żurawiny ze słoiczka
  • 2 plasterki sera pleśniowego (brie, kozia rolada, camembert)
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka orzeszków pinii, lekko zrumienionych na patelni
  • 1/4 szklanki ziarenek granatu
  • Opcjonalnie: grzanki z bagietki

Sos:

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos. W salaterce układamy porwaną sałatę i liście roszponki, które polewamy sosem. Dodajemy na wierzch pierś z indyka i żurawinę. Plasterki sera smarujemy oliwą i obtaczamy w mielonych migdałach. Podsmażamy je delikatnie na suchej patelni. Ser przekładamy na wierzch sałatki, a na koniec posypujemy wszystko orzechami pinii i granatem.

Powiązane posty