Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wytrawna Tarta Tatin 

Wytrawna Tarta Tatin

Przepadacie za tartą i jesteście jednocześnie ciekawi nowych smaków? Jeżeli dodatkowo bardzo smakują wam francuskie sery, to na pewno warto wypróbować przepis na wytrawną wersję Tarty Tatin. W tym daniu nie zabraknie warzyw, a bogactwo smaków zadowoli największych znawców kuchni francuskiej. 

Składniki: 

  • 375 g ciasta francuskiego  
  • 4 ziemniaki  
  • 2 buraki  
  • 1 kalarepa  
  • 1 batat  
  • oliwa z oliwek  
  • masło  
  • świeży rozmaryn  
  • sól  
  • 150 g sera pavé  
  • 150 g Tomme de Montagne  
  • 15 g sera Carre de l’Est  
  • ser morbier 
  • 6 łyżek śmietany 18% 

Sposób przygotowania: 

Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie. Musimy wykroić kształt, który powinien być troszkę większy od formy do tarty. Ciasto umieszczamy w lodówce, ponieważ powinno być zimne, gdy będziemy go używać. 

Warzywa należy obrać i pokroić w cienkie plastry. Następnie formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą. Dopiero potem układamy warzywa, ale naprzemiennie i pasami.

Teraz sery musimy pokroić w plastry i ułożyć pomiędzy warzywami. Całość oprószamy solą. 

Potrzebny będzie rondelek. Wkładamy masło i gałązki rozmarynu. Na małym ogniu roztapiamy masło i dopóki jest gorące, wylewamy na składniki umieszczone w formie. 

Tartę należy piec przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Pieczemy do momentu roztopienia sera. 

Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika. Kroimy w plastry ser morbier i umieszczamy na warzywach. Przykrywamy ciastem francuskim tartę i z powrotem umieszczamy w piekarniku na około 20 minut. Tarta będzie gotowa, gdy kolor ciasta zmieni się na złoty. 

Danie pozostaje ostudzić. Następnie tartę należy obrócić do góry dnem. Doprawiamy jeszcze solą do smaku i wykonujemy zdobienie z kwaśnej śmietany. Dekorujemy także ulubionymi ziołami. 

Powiązane posty