Jajka faszerowane nadzieniem z dodatkiem pikantnego sosu, np. tabasco lub sriracha. Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka, które mieszamy z majonezem, musztardą, ostrym sosem, solą i pieprzem. Następnie nadziewamy białka farszem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Składniki
- jajka – 8 sztuk
- majonez – 4 płaskie łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- ostry sos (np. tabasco, sriracha) – 0,5-1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
- papryka ostra wędzona lub łagodna – do posypania
- szczypiorek – do posypania
Przygotowanie
Najpierw gotujemy jajka na twardo przez 6 minut od zagotowania się wody. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek i przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do głębokiego talerza.
Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, musztardę i ostry sos, w zależności od jego rodzaju. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem, aby pozbyć się grudek.
Przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i napełniamy nim białka jajek.
Na koniec posypujemy jajka papryką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie układamy je na półmisku.