Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki są półmięsnym tradycyjnym polskim daniem, które z dumą można prezentować na stole. Faszerowane liście kapusty mają wielką moc i zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienie. Jednocześnie to wyjątkowe danie dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych i witamin.

Składniki:
– Mielona wieprzowina (700 g)
– Ryż (100 g)
– Cebula (2 sztuki)
– Biała kapusta (1 sztuka)
– Przecier pomidorowy (600 g)
– Mąka (1 łyżka)
– Bulion lub rosół (1,5 l)
– Oregano (1 łyżeczka)
– Papryka w proszku (½ łyżeczki)
– Tymianek w proszku (½ łyżeczki)
– Pieprz czarny (szczypta)
– Sól (szczypta)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności mięso przekładamy do większej miski, a także dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż. Do tego dodajemy również obraną i startą na tarce cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy dłońmi. Z tak przygotowanego mięsa formujemy podłużne kotlety.
W drugim kroku przychodzi pora na ugotowanie kapusty. W tym celu wycinamy głąb z jej środka i wkładamy kapustę do dużego garnka z wrzącą wodą (wycięciem w stronę dna). Gotujemy przez około 10 minut, a później odwracamy kapustę i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Wyciągamy kapustę z wrzątku, czekamy na jej ostudzenie i rozbieramy ją z liści. Na liście nakładamy przygotowane wcześniej kotlety.
Kotlety z mięsa zawijamy jak najciaśniej w liście kapusty (podobnie jak w przypadku krokietów). Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty i ułożyć na nich przygotowane gołąbki (łączeniami do dołu, żeby się nie rozpadły). W osobnym garnku przygotowujemy bulion, którym powoli zalewamy gołąbki. Garnek przestawiamy na palnik i gotujemy przez około 50-60 minut. Ważne jest, żebyśmy nie mieszali wywaru, ponieważ można w ten sposób uszkodzić gołąbki.
Po tym czasie wywar ponownie przelewamy do osobnego garnka, dodajemy do niego przecier pomidorowy i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem oraz papryką i gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Całość ponownie przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy przez kilka minut.

Powiązane posty