Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Bycza krew

Bycza krew

Brzmi dumnie i groźnie. W rzeczywistości to zaskakująco smaczna nalewka z czerwonych buraków. Bycza krew zachwyci Cię wyjątkowo bogatym aromatem.

Składniki

  • Buraki ćwikłowe – 0,5 kg
  • Cukier – 1,5 szklanki
  • Woda – 1 szklanka
  • Alkohol 60% – 1 litr
  • Sok z cytryny – z 1 sztuki

Przygotowanie

Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Buraki, razem z powstałym sokiem umieszczamy w słoju. Teraz przygotowujemy syrop cukrowy, który po ostudzeniu dodajemy do buraków. Po ok. 1 godzinie dodajemy alkohol, zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę i dodajemy do niej sok z cytryny. Nalewkę odstawiamy na kolejne 3 miesiące.

Powiązane posty