Tortilla z sosem serowym – klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Doskonała do seansów filmowych, na imprezy i dla zaspokojenia zwyczajnej zachcianki.
Składniki
Chipsy
- Tortilla – 8 szt.
Olej przyprawowy
- Chili mielone – 2 szczypty
- Oliwa z oliwek – 5 łyżek
- Papryka mielona ostra – 2 szczypty
- Pieprz czarny – 2 szczypty
- Sól – 0,25 łyżeczki
Sos
- Ocet – 1 łyżeczka
- Mleko 3,2% – 100 ml
- Papryka mielona ostra – 1 szczypta
- Sambal oelek – 0,5 łyżeczki
- Serek topiony – 250 g
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Śmietana 30% – 50 ml
- Musztarda – 1 łyżeczka
Dodatkowo
- Papryczka jalapeno – 1 szt.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Na 2 blachach rozkładamy papier do pieczenia. Tortille kroimy w ósemki. Następnie mieszamy składniki oleju przyprawowego. Tortille kładziemy na blasze, a następnie z obu stron równomiernie pokrywamy je przygotowaną mieszanką. Tortille pieczemy w 2 partiach po ok. 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Wystarczy, że wymieszamy wszystkie składniki na sos i delikatnie go podgrzejemy. Odstawiamy go do lodówki, żeby nieco zgęstniał. Domowe chipsy z tortilli podajemy z przygotowanym sosem serowym.