Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chipsy z tortilly

Domowe chipsy z tortilli

Tortilla z sosem serowym – klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Doskonała do seansów filmowych, na imprezy i dla zaspokojenia zwyczajnej zachcianki.

Składniki

Chipsy

  • Tortilla – 8 szt.

Olej przyprawowy

  • Chili mielone – 2 szczypty
  • Oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • Papryka mielona ostra – 2 szczypty
  • Pieprz czarny – 2 szczypty
  • Sól – 0,25 łyżeczki

Sos

  • Ocet – 1 łyżeczka
  • Mleko 3,2% – 100 ml
  • Papryka mielona ostra – 1 szczypta
  • Sambal oelek – 0,5 łyżeczki
  • Serek topiony – 250 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Śmietana 30% – 50 ml
  • Musztarda – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Papryczka jalapeno – 1 szt.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Na 2 blachach rozkładamy papier do pieczenia. Tortille kroimy w ósemki. Następnie mieszamy składniki oleju przyprawowego. Tortille kładziemy na blasze, a następnie z obu stron równomiernie pokrywamy je przygotowaną mieszanką. Tortille pieczemy w 2 partiach po ok. 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Wystarczy, że wymieszamy wszystkie składniki na sos i delikatnie go podgrzejemy. Odstawiamy go do lodówki, żeby nieco zgęstniał. Domowe chipsy z tortilli podajemy z przygotowanym sosem serowym.

Powiązane posty