Te drożdżowe puszyste ciasteczka to wspaniała propozycja kulinarna pochodząca z kuchni włoskiej. Jednym z ważniejszych składników są jajka i dlatego niejednokrotnie ciasteczka takie umieszczane są na wielkanocnym stole. Będą jednak smakować przy każdej innej okazji.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 300 g cukru
- 200 g smalcu
- 4 jaka
- 180 ml mleka
- 8 g suchych drożdży
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- 10 jajek do dekoracji
- kolorowa posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Będziemy potrzebować 10 jajek. Gotujemy je na twardo, a potem wystudzamy.
W międzyczasie mieszamy mąkę z cukrem i drożdżami. Dodajemy miękki smalec i mleko lekko podgrzane. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne i jednolite ciasto. Gdy już będzie gotowe, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę. Musimy poczekać, aż wyrośnie.
Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na placek, który powinien mieć grubość 1 cm. Potem wykrawamy z niego 10 ciastek.
Teraz na każdym kawałku kładziemy jajko. Na górnej części jajka krzyżujemy paski, które pozostały z resztek ciasta.
Pozostaje jeszcze ciasteczka posmarować rozmąconym jajkiem. Dekorujemy posypką i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Pieczemy w temperaturze 200°C.