Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gołąbki po meksykańsku 

gołąbki

Gołąbki to w zasadzie nasze polskie tradycyjne danie. Występują jednak, jak się ukazuje także pod innymi szerokościami geograficznymi. W tym przepisie prezentujemy gołąbki po meksykańsku. Warto wypróbować tę recepturę – danie jest pyszne. 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 
  • sos do pieczeni 
  • czerstwa bułka namoczona w mleku 
  • 3 czerwone papryki 
  • 2 cebule 
  • 1 jajko 
  • koncentrat pomidorowy 
  • śmietana 
  • papryka ostra w proszku 
  • mielona kolendra 

Sposób przygotowania: 

Mięso łączymy z odciśniętą bułką. Następnie bierzemy 1 cebulę i kroimy w paski. Przesmażamy na oleju. Drugą cebulę należy drobno posiekać. 

Teraz należy mięso połączyć z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy także przyprawy. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na masę o jednolitej konsystencji. 

Z tak przygotowanej masy formujemy nieduże porcje. Na każdej kładziemy przesmażoną paprykę i cebulę. Potem całość zamykamy i formujemy gołąbki. 

Obtaczamy gołąbki w mące i smażymy na patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy 400 ml wody. Dodajemy jeszcze sos do pieczeni, dzięki któremu smak dania się wzbogaci. Teraz wszystkie składniki trzeba zagotować. 

W kolejnym kroku przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze przez mniej więcej 10 minut, ale na niedużym ogniu. Pod sam koniec dodajemy śmietanę. Takie gołąbki doskonale będą smakowały z ryżem. 

Powiązane posty