Gołąbki to w zasadzie nasze polskie tradycyjne danie. Występują jednak, jak się ukazuje także pod innymi szerokościami geograficznymi. W tym przepisie prezentujemy gołąbki po meksykańsku. Warto wypróbować tę recepturę – danie jest pyszne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
- sos do pieczeni
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 jajko
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
- papryka ostra w proszku
- mielona kolendra
Sposób przygotowania:
Mięso łączymy z odciśniętą bułką. Następnie bierzemy 1 cebulę i kroimy w paski. Przesmażamy na oleju. Drugą cebulę należy drobno posiekać.
Teraz należy mięso połączyć z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy także przyprawy. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na masę o jednolitej konsystencji.
Z tak przygotowanej masy formujemy nieduże porcje. Na każdej kładziemy przesmażoną paprykę i cebulę. Potem całość zamykamy i formujemy gołąbki.
Obtaczamy gołąbki w mące i smażymy na patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy 400 ml wody. Dodajemy jeszcze sos do pieczeni, dzięki któremu smak dania się wzbogaci. Teraz wszystkie składniki trzeba zagotować.
W kolejnym kroku przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze przez mniej więcej 10 minut, ale na niedużym ogniu. Pod sam koniec dodajemy śmietanę. Takie gołąbki doskonale będą smakowały z ryżem.