Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chleb sodowy po irlandzku

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy jest wyjątkowym pieczywem, na którego przygotowanie wystarczy niecała godzina. Dodatkowo można go personalizować i dostosowywać do własnych preferencji. Pieczenie chleba z zaledwie 4 składników jest przyjemne i wyjątkowe, a w efekcie otrzymujemy znakomity produkt pasujący do niemal wszystkich dodatków.

Składniki:
– Mąka pszenna (450 g)
– Maślanka (400 g)
– Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
– Sól (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Żeby przygotować doskonały chleb bez drożdży, musimy zacząć od wsypania mąki, sody oczyszczonej i soli do miski. Następnie dokładnie je mieszamy, po czym na środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy większą część maślanki. Całość dokładnie zagniatamy ręcznie na jednolite ciasto. Ciasto nie może być zbyt gęste. Jeśli będzie zbyt zbite, możemy dolać do niego nieco więcej maślanki.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 oC. W tym czasie posypujemy stolnicę odrobiną mąki pszennej i wyrabiamy z ciasta okrągły bochenek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto. Teraz pozostaje nakroić je na wierzchu w kształcie krzyża i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Chleb po irlandzku pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 oC i pieczemy dalej przez ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, irlandzki chleb sodowy możemy ostudzić na dwa sposoby. Układamy go na kratce, jeśli chcemy, żeby skórka była chrupiąca. Jeśli wolimy miękką skórkę, gorący chleb owijamy bawełnianą ściereczką.

Powiązane posty