Dieta keto zyskuje coraz więcej zwolenników. W jej ramach powstaje coraz więcej przypisów, a miłym zaskoczeniem są właśnie keto jagodzianki. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które są akurat na diecie, a dodatkowo receptura jest rzeczywiście błyskawiczna.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanego sera mozzarella
- 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 200 g jagód
- 60 g serka śmietankowego
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżeczki słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Najpierw do miski należy wsypać mąkę kokosową, mąkę migdałową, starty parmezan, proszek do pieczenia oraz słodzik. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Teraz mieszamy ze sobą serek śmietankowy z mozzarellą. Następnie umieszczamy w kuchence mikrofalowej składniki do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
Suche składniki łączymy razem z serami i całość razem mieszamy. Potem wbijamy 2 jajka i wzbogacamy całość o jedną łyżkę roztopionego masła. W tym momencie można wyrabiać ciasto.
Ciasto dzielimy na 10 części, a następnie rozwałkowujemy tak, aby powstały płaskie placki. Na każdy z nich nakładamy porcję jagód, czyli mniej więcej 20 g. Zwijamy i formujemy bułeczkę. Wszystkie kolejne umieszczamy na blaszce do pieczenia, ale można też użyć formy wysmarowanej masłem.
Bułeczki należy także posmarować roztrzepanym jajkiem. Teraz lądują w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy, aż ostygną.