Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajecznica na parze 

jajecznica z pieczywem

Myśląc o śniadaniu, bardzo często wręcz automatycznie przed oczami mamy jajecznicę. Instynktownie też, jeżeli chcemy ją zrobić, sięgamy po patelnię. Tymczasem to pożywne i smaczne danie można przygotować w nieco inny sposób, a mianowicie na parze. Swoją drogą taki sposób obróbki cieplnej będzie o wiele zdrowszy, aniżeli smażenie. 

Składniki: 

  • jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • pomidor 
  • 1/4 łyżeczki margaryny 
  • łyżeczka posiekanego koperku 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Najpierw umyjmy pomidora. Trzeba go sparzyć, aby wygodnie zdjąć skórkę. Następnie kroimy go w plasterki. 

Jajko lub 2, czy też 3 w zależności od naszych potrzeb, wbijamy do kubeczka. Dodajemy jeszcze mleko i solimy. 

Teraz bierzemy patelnię, ale nie będziemy smażyć. Umieszczamy ją mianowicie na rondlu z gotującą się wodą. Teraz dodajemy margarynę. 

Gdy tłuszcz zacznie się topić, wkładamy pomidory. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez kilka minut. 

W momencie, gdy pomidory już zmiękną, wlewamy jajka. Mieszamy je tak, jak w przypadku smażenia jajecznicy. 

Po chwili już będzie gotowa. Wystarczy posypać ją koperkiem i podawać na talerze.

Powiązane posty