Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka faszerowane na ostro

Jajka faszerowane na ostro

Jajka faszerowane nadzieniem z dodatkiem pikantnego sosu, np. tabasco lub sriracha. Ugotowane jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka, które mieszamy z majonezem, musztardą, ostrym sosem, solą i pieprzem. Następnie nadziewamy białka farszem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Składniki

  • jajka – 8 sztuk
  • majonez – 4 płaskie łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • ostry sos (np. tabasco, sriracha) – 0,5-1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku
  • papryka ostra wędzona lub łagodna – do posypania
  • szczypiorek – do posypania

Przygotowanie

Najpierw gotujemy jajka na twardo przez 6 minut od zagotowania się wody. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek i przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do głębokiego talerza.

Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, musztardę i ostry sos, w zależności od jego rodzaju. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem, aby pozbyć się grudek.

Przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i napełniamy nim białka jajek.

Na koniec posypujemy jajka papryką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie układamy je na półmisku.

Powiązane posty