Czym by było śniadanie bez jajek? Konsumujemy je na całym świecie pod różnymi postaciami. Lekarze coraz częściej mówią o tym, że spokojnie tygodniowo możemy zjadać ich nawet 12. Można je też przygotować w trochę bardziej oryginalny sposób. Przykładem są różowe Deviled Eggs. Z dodatkiem zielonej kruszonki będą wyglądać zjawiskowo.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 ml koncentratu buraczanego
- 200 ml wody
- ajwar
- czerwona papryczka chili
- 60 g sera mascarpone z gorgonzolą
- natka pietruszki
- sól
- biały pieprz
Zielona kruszonka:
- 3 łyżki tartej bułki
- pół pęczka natki pietruszki
- 60 g pistacji
Sposób przygotowania:
Jajka będziemy gotowali w osolonej wodzie przez 10 minut od momentu wrzenia. Potem wkładamy je do zimnej wody, po czym delikatnie obtłukujemy. Skorupka ma popękać, ale nie obieramy jeszcze jajek.
W dużej misce musimy wymieszać koncentrat buraczany z wodą. Teraz dodamy nie do niego jajka w skorupkach. Trzeba je moczyć przez około 20 minut. Dopiero teraz usuwamy skorupki.
Pamiętajmy też, aby zostawić 6 łyżek mieszanki koncentratu buraczanego i wody.
Następnie jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce. Siekamy na drobno natkę pietruszki i papryczkę chili. Następnie dodajemy je do żółtek razem z serem i ajwarem.
Teraz wszystkie te składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i blendujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Pokrywamy musem całą powierzchnię jajek.
Delikatnie rozdrabniamy składniki kruszonki i przesypujemy na talerz. Potem bierzemy każdą kolejną połowę jajka i dotykamy zielonej kruszonki. W ten sposób przyklei się do całej powierzchni musu.
Następnie mieszamy w misce odłożone wcześniej 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. W ten sposób powstanie sos, który wylewamy na talerz, a na nim układamy jajka.