Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka na różowo – Deviled Eggs 

Różowe Deviled Eggs

Czym by było śniadanie bez jajek? Konsumujemy je na całym świecie pod różnymi postaciami. Lekarze coraz częściej mówią o tym, że spokojnie tygodniowo możemy zjadać ich nawet 12. Można je też przygotować w trochę bardziej oryginalny sposób. Przykładem są różowe Deviled Eggs. Z dodatkiem zielonej kruszonki będą wyglądać zjawiskowo. 

Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 200 ml koncentratu buraczanego  
  • 200 ml wody 
  • ajwar 
  • czerwona papryczka chili 
  • 60 g sera mascarpone z gorgonzolą 
  • natka pietruszki 
  • sól 
  • biały pieprz 

Zielona kruszonka: 

  • 3 łyżki tartej bułki 
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • 60 g pistacji 

Sposób przygotowania: 

Jajka będziemy gotowali w osolonej wodzie przez 10 minut od momentu wrzenia. Potem wkładamy je do zimnej wody, po czym delikatnie obtłukujemy. Skorupka ma popękać, ale nie obieramy jeszcze jajek. 

W dużej misce musimy wymieszać koncentrat buraczany z wodą. Teraz dodamy nie do niego jajka w skorupkach. Trzeba je moczyć przez około 20 minut. Dopiero teraz usuwamy skorupki. 

Pamiętajmy też, aby zostawić 6 łyżek mieszanki koncentratu buraczanego i wody. 

Następnie jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce. Siekamy na drobno natkę pietruszki i papryczkę chili. Następnie dodajemy je do żółtek razem z serem i ajwarem. 

Teraz wszystkie te składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i blendujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Pokrywamy musem całą powierzchnię jajek. 

Delikatnie rozdrabniamy składniki kruszonki i przesypujemy na talerz. Potem bierzemy każdą kolejną połowę jajka i dotykamy zielonej kruszonki. W ten sposób przyklei się do całej powierzchni musu. 

Następnie mieszamy w misce odłożone wcześniej 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. W ten sposób powstanie sos, który wylewamy na talerz, a na nim układamy jajka. 

Powiązane posty