Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka po turecku

Jajka po turecku są wyśmienitym pomysłem na sycące śniadanie. Dużą zaletą tej potrawy, obok doskonałego smaku, jest prostota wykonania. Jajka po turecku można przygotować nawet w czasie pełnego obowiązków poranka, dzięki czemu dzień rozpocznie się idealnie.

Składniki:
– Jajka (2 sztuki)
– Jogurt grecki (80 g)
– Ocet spirytusowy 10% (1 łyżeczka)
– Świeżo wyciśnięty sok z cytryny (1 łyżeczka)
– Czosnek (1 ząbek)
– Oliwa (1 łyżeczka)
– Masło (1 łyżka)
– Koperek lub pietruszka (odrobina)
– Płatki chili (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki, żeby zagrzały się do temperatury pokojowej. Jedno jajko wbijamy do małej miseczki, a następnie w garnku gotujemy 500 ml wody. Kiedy zacznie wrzeć, wlewamy do niej ocet. Zmniejszamy ogień na mały, aby woda delikatnie wrzała. Następnie mieszamy wrzątek w taki sposób, aby wytworzyć niewielki wir na środku garnka. Od razu po zakończeniu mieszania delikatnie wlewamy jajka w sam środek powstałego wiru. Teraz tylko czekamy około 3 minut, żeby wyłowić jajko w koszulce z pomocą metalowego sitka. Drugie jajko przygotowujemy w ten sam sposób, wykorzystując do tego tę samą wodę.
W osobnej miseczce mieszamy jogurt, czosnek przeciśnięty przez prasę i sok z cytryny z odrobiną soli. Tak przygotowany podkład rozprowadzamy na talerzu, na którym podamy gotowe jajka po turecku. Następnie na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Dodajemy chili i całość mieszamy, a następnie od razu wylewamy na podkład z jogurtu i wyłożone na niego jajka. Danie najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącymi grzankami.

Powiązane posty