Jajko sadzone jest smacznym daniem, którego przygotowanie czasem bywa problematyczne. Błąd w przygotowaniu potrawy może prowadzić do konieczności zmiany planów na jajecznicę. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis na pyszne jajko sadzone z dodatkiem szczypiorku.
Składniki:
– Jajka (2 sztuki)
– Masło klarowane (10 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Posiekany szczypiorek (szczypta)
Przygotowanie:
Na początek rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło klarowane. Następnie ustawiamy średni ogień i rozbijamy jajka. Ich zawartość ostrożnie wlewamy na gorący tłuszcz. Tym sposobem białko nie zetnie się zbyt szybko. Na patelnię równomiernie dosypujemy szczyptę soli i pieprzu. W momencie, kiedy białko przestanie być przezroczyste i zrobi się białe, dolewamy na patelnię łyżkę wody i przykrywamy naczynie. Musimy przy tym uważać, ponieważ olej może zacząć pryskać. W ten sposób całość smażymy jeszcze przez minutę. W ten prosty sposób doprowadzimy do ścięcia się jajka, a żółtko nie będzie się rozpływać.
Na koniec ostrożnie przekładamy jajko sadzone na talerz. W tym celu powoli zsuwamy je z patelni. Warto posiłkować się przy tym plastikową, szeroką łopatką kuchenną. Ważne jest, aby nie uszkodzić żółtka i uniknąć jego wypłynięcia z cienkiej koszulki. Całość przyozdabiamy szczyptą posiekanego szczypiorku. Zamiennie możemy użyć kiełków lub smażonych skwarków z boczku. Tak przygotowane danie podajemy ze świeżym pieczywem, jeśli jest przygotowane na śniadanie lub kolację. W porze obiadowej najlepiej sprawdzi się z ziemniakami.