Takie dania uwielbiane są przez wszystkich. Można je przygotować w kwadrans, a najeść się można do syta. Tego typu kanapki z mięsem wołowym to idealna propozycja na treściwy i smakowity lunch.
Składniki:
- sos musztardowy
- 200 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny
- ocet jabłkowy -1 łyżeczka
- 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółtko
Stek:
- 1-2 małe steki wołowe
- pieprz czarny grubo mielony do smaku
- sól do smaku
- 1/4 cebuli
- 1 gałązka kolendry świeżej
- pomidor
Sposób przygotowania:
Mięso należy posypać pieprzem z obydwu stron. Potem wołowinę kładziemy na grill pod przykryciem.
Bułkę paryską należy przeciąć w poprzek na 3 części, a następnie wzdłuż, ale nie do końca.
Teraz obydwie części bułki należy obficie posmarować sosem musztardowym. Potem cebulę kroimy w cienkie plasterki. Kolendrę i cebulę umieszczamy na dolnej stronie bułki. Na górę kładziemy pomidora.
Jeżeli steki będą już gotowe, trzeba je pokroić. Mają to być cienkie ukośne plasterki. Mięso umieszczamy na pomidorze. Na górze znów ląduje sos musztardowy.
Sos jest tu kluczowy, ale przygotowuje się go ekspresowo. Najpierw wbijamy żółtko, a potem dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Wszystko razem ubijamy blenderem do momentu, aż sos stanie się gęsty. Ubijanie przerywamy i dodajemy musztardę, ocet, sok z cytryny i jeszcze resztę oliwy.