Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kanapki z pieczoną papryką

Kanapki z pieczoną papryką

Wyborne kanapki, których koniecznie musisz spróbować. Jak przygotować śniadanie? Wystarczy odrobina chęci i pomysł na zdrowy posiłek z samego rana.

Składniki

  • 1 czerwona papryka, upieczona w piekarniku
  • 2 małe bułeczki drożdżowe, opieczone w tosterze lub świeże
  • 2-3 plasterki białego sera (twarogu)
  • garść liści świeżej bazylii
  • oliwa extra virgine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: masło

Przygotowanie

  1. Pieczona papryka:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Paprykę kładziemy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 25 minut, przewracając ją raz w trakcie pieczenia. Po upieczeniu studzimy paprykę, zdejmujemy skórkę i usuwamy środek wraz z pestkami. Kroimy miąższ na paski, posypujemy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą extra virgine.
  2. Przygotowanie kanapek:Bułeczki kroimy na połówki i opiekamy w tosterze. Skrapiamy je oliwą extra virgine lub smarujemy masłem, jeśli lubimy. Na każdą połówkę kładziemy kawałki pieczonej papryki, przykrywamy plasterkami białego sera oraz listkami bazylii. Całość skrapiamy ponownie oliwą extra virgine, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i doprawiamy solą do smaku.

Powiązane posty