Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Krokiety po francusku

Francuskie krokiety

Wyborne krokiety z serem pave. Proste i przyjemne, a jednocześnie zapewniające powiew świeżości. Coś, czego musisz spróbować.

Składniki

  • Bułka tarta – 100 g
  • Gałka muszkatołowa mielona – 1 szczypta
  • Jajko – 1 sztuka
  • Masło – 50 g
  • Mąka pszenna – 85 g
  • Mleko 3,2% – 180 ml
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Pistacje – 40 g
  • Ser pavé – 150 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Szczypior cebuli – 24 g

Przygotowanie

Na początek rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy mąkę i smażymy 5 minut. Dolewamy mleko i dosypujemy pokrojony na mniejsze kawałki ser pave. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając.

Następnie szczypiorek i pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do przygotowanej masy i ponownie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia mieszanki. Teraz zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy.

Z tak przygotowanej masy pistacjowo-serowej formujemy niewielkie kulki (zbliżone wielkością do orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Przygotowane krokiety powinny zanurzyć się w nim do połowy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy do momentu uzyskania złocistej barwy.

Powiązane posty