Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z burratą 

Makaron z burratą 

Połączenie makaronu i sera to ulubiona kompozycja dla wszystkich smakoszy, którzy przypadają za węglowodanami i białkiem. W kuchni włoskiej nie brakuje przepisów, w których łączy się te składniki, a przykładem jest makaron z burratą. Z dodatkiem sosu pomidorowego potrawa będzie smakować wyśmienicie. 

Składniki: 

  • 2 nieduże kulki burraty (po ok. 125 g każda) 
  • 250 g makaronu (np. rigatoni, penne) 
  • 500 g pomidorów (np. karbowane, malinowe) 
  • 2 łyżki oliwy extra 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • szczypta chili 
  • 1 łyżka masła 
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • kilka listków bazylii 

Pesto: 

  • pół pęczka bazylii 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka tartego parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy extra 
  • 1 łyżka orzeszków pinii lub nerkowców 

Sposób przygotowania: 

Aby przygotować pesto, należy zmiksować liście bazylii razem z czosnkiem, parmezanem, orzechami i oliwą. Dodajemy sól i pieprz. 

Od razu też, aby nie tracić czasu, wstawiamy wodę w dużym garnku. Parzymy pomidory, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Musimy je pokroić w kostkę. Teraz solimy wodę i wrzucamy makaron, a następnie czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy go al dente.

Na osobnym palniku równolegle na sporej patelni podgrzewamy oliwę do smażenia. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy obrane starte ząbki czosnku i mieszamy. Potem dodajemy pomidory i smażymy przez 3 minuty, co chwilę mieszając. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wzbogacamy także składniki w oregano i chilli.

W kolejnym kroku dodajemy masło i przekrojone pomidorki koktajlowe. Dorzucamy jeszcze kilka liści bazylii. Całość smażymy przez 2 minuty, mieszając. 

Ugotowany makaron ląduje bezpośrednio na patelni z sosem. Dolewamy jeszcze kilka łyżek wody z makaronem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez jedną minutę. 

Po tym czasie danie już można wykładać na talerze. Na górę kładziemy kulki burty i polewamy pesto. Przyda się jeszcze dekoracja bazylią. 

Powiązane posty