Nawet najwięksi znawcy kulinarni potwierdzają, że czasami najbardziej smakują najprostsze dania przygotowane z minimum składników. Nic na przykład nie da się porównać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i podawanymi z kefirem. To tradycyjne polskie danie kiedyś często spożywane szczególnie na wsi, obecnie cieszy się ogromną popularnością.
Składniki:
- niecały 1 kg młodych ziemniaków
- bulion warzywny
- pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 350 ml kefiru
Sposób przygotowania:
Jako że do czynienia mamy z młodymi ziemniakami, nie będziemy ich dobierać. Musimy je tylko bardzo dokładnie umyć i wyszorować. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
Teraz do ziemniaków dodajemy oliwę i bulion. Całość musimy dokładnie wymieszać. Następnie wstawiamy do piekarnika, który należy rozgrzać do 180°C. Pieczemy przez mniej więcej 40 minut do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Koperek siekamy na drobno i mieszamy z kefirem.
Wyciągamy upieczone ziemniaki i posypujemy koperkiem. Możemy je polać kefirem lub po prostu nim popijać. Niezależnie od tego, jaki sposób konsumpcji wybierzemy i tak będą świetnie smakować.