Kawa to napój tak samo popularny jak herbata. Pijemy ją, aby się pobudzić lub po prostu dla czystej przyjemności. Nie każdy jednak skojarzyłby ją z napojami alkoholowymi. A tymczasem kawa może być wykorzystana do przygotowania bardzo smacznej nalewki.
Składniki:
- 5 łyżeczek kawy mielonej (rodzaj arabica)
- 1 litr wody
- 1 litr spirytusu powyżej 90%
- 32 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Potrzebny będzie ekspres przelewowy. W nim należy zaparzyć kawę z minimum 5 łyżeczek. Ważne, aby nie była za mocna, ale nie może to być również przysłowiowa lura. Będziemy potrzebować łącznie 1 litr kawy. Pamiętajmy też, aby podczas zaparzania wykorzystać 2 filtry. Dzięki temu w nalewce nie będzie zbyt dużo “mętów”.
Teraz do ciepłej kawy dodajemy cukier i bardzo dokładnie mieszamy, aby się rozpuścił. Następnie całość należy odstawić do wystudzenia.
W kolejnym etapie czarny płyn łączymy ze spirytusem. Tak przygotowany trunek musi być pozostawiony na kilka dni. W tym czasie składniki odpowiednio się przegryzą.
Gdy minie 5 dni, nalewkę musimy przefiltrować, a następnie przelewamy do butelek.
Taki kawowo-alkoholowy trunek należy przechowywać w ciemnym miejscu, a przed podaniem najlepiej go schłodzić.