Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka kawowa 

nalewka w kieliszku

Kawa to napój tak samo popularny jak herbata. Pijemy ją, aby się pobudzić lub po prostu dla czystej przyjemności. Nie każdy jednak skojarzyłby ją z napojami alkoholowymi. A tymczasem kawa może być wykorzystana do przygotowania bardzo smacznej nalewki. 

Składniki: 

  • 5 łyżeczek kawy mielonej (rodzaj arabica) 
  • 1 litr wody 
  • 1 litr spirytusu powyżej 90% 
  • 32 g cukru waniliowego 

Sposób przygotowania: 

Potrzebny będzie ekspres przelewowy. W nim należy zaparzyć kawę z minimum 5 łyżeczek. Ważne, aby nie była za mocna, ale nie może to być również przysłowiowa lura. Będziemy potrzebować łącznie 1 litr kawy. Pamiętajmy też, aby podczas zaparzania wykorzystać 2 filtry. Dzięki temu w nalewce nie będzie zbyt dużo “mętów”. 

Teraz do ciepłej kawy dodajemy cukier i bardzo dokładnie mieszamy, aby się rozpuścił. Następnie całość należy odstawić do wystudzenia. 

W kolejnym etapie czarny płyn łączymy ze spirytusem. Tak przygotowany trunek musi być pozostawiony na kilka dni. W tym czasie składniki odpowiednio się przegryzą. 

Gdy minie 5 dni, nalewkę musimy przefiltrować, a następnie przelewamy do butelek. 

Taki kawowo-alkoholowy trunek należy przechowywać w ciemnym miejscu, a przed podaniem najlepiej go schłodzić. 

Powiązane posty