Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Parmigiana z kurczaka 

Parmigiana z kurczaka 

Włoska kuchnia to nie tylko mozarella, pizza albo spaghetti. Kraj ten gwarantuje nam bogactwo przepisów, a przykładem jest parmigiano z kurczaka. Zestawienie składników jest nieskomplikowane, ale efekt wspaniały. 

Składniki: 

  • 2 filety z kurczaka (ok. 400 g) 
  • oliwa, masło, jajko, bułka tarta 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta płatków chili, 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano 
  • listki tymianku lub bazylii 

Sposób przygotowania: 

Po oczyszczeniu filetów kroimy je wzdłuż na cieńsze kawałki. Rozbijamy na kotlety i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy też suszone oregano. 

Gotujemy sos pomidorowy, a będzie do tego potrzebny rondelek. Najpierw na oliwie podsmażamy starty czosnek i dodajemy suszone oregano. Dorzucamy jeszcze pomidory z puszki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a także szczyptą płatków chili. Całość musimy zagotować, a potem gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywką. 

Wcześniej w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Kawałki kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Następnie podsmażamy na oliwie i mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Odkładamy na talerz. 

Ścieramy mozzarellę na tarce z większymi oczkami a parmezan na małych oczkach. Ser mieszamy ze sobą. 

Połowę sosu pomidorowego wlewamy do naczynia żaroodpornego. Następnie układamy podsmażone filety i posypujemy mieszanką serów. Miejscami wykładamy także resztę sosu, a na górę znów sypiemy resztę serów. Dajemy jeszcze na górę bazylię i listki tymianku. 

Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. 

Powiązane posty