Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Polenta 

polenta

Jeżeli uwielbiacie owsianki, to na pewno powinniście spróbować polentę. To włoska potrawa, która odznacza się konsystencją zbitą i gęstą. Jest bardzo podobna do owsianki i tak samo bardzo pożywna. Kiedyś była podstawą diety ubogich rolników, ale teraz można ją spotkać w najdroższych włoskich restauracjach. 

Składniki: 

  • 1 l wody 
  • 250 ml mleka 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 160 g mąki kukurydzianej 
  • 3 łyżki masła 
  • 50 g startego parmezanu 
  • świeże zioła do smaku 

Sposób przygotowania: 

Wlewamy wodę i mleko do rondelka i czekamy, aż płyn zacznie wrzeć. Potem dodajemy sól i wsypujemy stopniowo mąkę kukurydzianą, jednocześnie mieszając. 

Ustawiamy palnik na małą moc i przykrywamy rondelek na około 25 minut. Czekamy, aż zawartość stanie się gęsta i puszysta. Powinna odchodzić od ścianek garnka. Co jakiś czas trzeba zamieszać, aby danie nie przywierało do dna. 

Gdy polenta będzie się gotować, ścieramy parmezan na tarce z drobnymi oczkami. Gdy polenta będzie gotowa, dodajemy masło i tarty ser. Mieszamy całość i w razie potrzeby dodajmy trochę soli. 

Takie danie idealnie będzie smakować z ulubionymi ziołami. 

Powiązane posty