Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto – wulkan czekolady

Przepis na ciasto czekoladowe - lava cake

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoją wyjątkową formą. Przepis na ciasto czekoladowe można zrealizować w niecałe 30 minut. Płynna czekolada połączona z pyszną otoczką oczaruje każdego smakosza.

Składniki:

  • Masło (50 g)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Mleczna czekolada (30 g)
  • Gorzka czekolada (100 g)
  • Mąka pszenna (1 łyżka)
  • Cukier (3 łyżki)

Przygotowanie:

Popularny deser lava cake zaczynamy od nastawienia piekarnika, żeby rozgrzał się do temperatury 200 oC (grzanie góra-dół z wyłączonym termoobiegiem). Następnie siekamy gorzką i mleczną czekoladę na drobne kawałki. W drugiej kolejności przekładamy masło do małego rondelka i ustawiamy najmniejszy ogień. Kiedy całkowicie się rozpuści (nie można dopuścić do wrzenia), zdejmujemy naczynie z ognia.

Do masła dodajemy przygotowaną wcześniej czekoladę i całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy czekoladowej.

Do osobnej miski wbijamy 2 jajka, do których dodajemy cukier. Całość energicznie mieszamy przez ok. 20 sekund ręczną trzepaczką. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę oraz odrobinę przestudzonej masy czekoladowej. Całość ponownie mieszamy, tym razem delikatnie, żeby składniki połączyły się ze sobą.

Teraz masę czekoladową rozlewamy na dwie równe porcje w dwóch osobnych kokilkach do zapiekania. Najlepiej oba naczynia delikatnie natłuścić oraz posypać szczyptą mąki, żeby później łatwiej było wyjąć z nich gotowe ciasto. Tak przygotowaną masę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, najlepiej na środkową półkę. Naczynie wyjmujemy po 9 minutach. Tym sposobem wierzch ciasta będzie upieczony, a środek pozostanie płynny.

Po tym czasie ciasto od razu wyciągamy z piekarnika. Wierzch można przyozdobić cukrem pudrem oraz świeżymi owocami (najlepiej sprawdzą się truskawki). Deser należy podawać zaraz po upieczeniu, żeby czekolada w środku pozostała płynna i rozlała się po przekrojeniu ciasta.

Powiązane posty