Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Puszysty omlet z owocami

Puszysty omlet z owocami

Lekki omlet na dobry początek dnia. Słodki, pożywny i zdrowszy od jego różnych odpowiedników.

Składaniki

  • Borówki – 30 g
  • Cukier – 1 łyżka
  • Jajka – 3 szt.
  • Jogurt naturalny – 100 g
  • Masło – 25 g
  • Truskawki – 100 g
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Maliny mrożone – 70 g

Przygotowanie

Z białek i cukru ubijamy pianę. Następnie dodajemy do nich mąkę i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewamy masę na rozpuszczone na patelni masło. Omleta smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Omlet ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

Jeśli używamy mrożonych owoców, gotujemy je w osobnym garnku z 1 łyżką cukru. Jeśli korzystamy ze świeżych owoców, to pomijamy ten punkt.

Konfiturę z mrożonych owoców (lub świeże owoce) układamy na połowie omleta przełożonego na talerz. Zawijamy omlet, polewamy go jogurtem i pyszne śniadanie jest gotowe. Dla odrobiny słodyczy można ozdobić omlet szczyptą cukru pudru.

Powiązane posty