Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rabarbar pod kruszonką 

ciasto

Jeżeli mamy dobry pomysł, to nawet z rabarbaru można wyczarować smakowite danie. Ten przepis jest idealny dla odkrywców nowych smaków i estetów. W końcu rabarbar pod kruszonką kusi samym wyglądem. 

Składniki: 

  • 700 g (6 łodyg) rabarbaru 
  • 20 g masła 
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 
  • 45 g cukru kryształu 
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 100 ml płynu (np. Aperola, soku z pomarańczy) 
  • Kruszonka: 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 110 g masła (zimnego) 
  • 45 g cukru kryształu 
  • 45 g cukru trzcinowego 

Sposób przygotowania: 

Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Usuwamy liście rabarbaru, a łodygi myjemy. Teraz kroimy je na kawałki o długości 1 cm. 

Roztapiamy masło na dużej patelni i dodajemy rabarbar, cukier, cukier waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Całość smażymy przez 2 minuty, co chwile mieszając. 

Teraz wlewamy płyn, wszystko razem mieszamy i gotujemy mniej więcej jedną minutę. Barbar powinien się w tym czasie pokryć gęstym syropem. Jeżeli tak się stanie, przekładamy go do żaroodpornego naczynia. 

Aby przygotować kruszonkę, musimy do miski wsypać proszek do pieczenia i mąkę. Dodajemy również pokrojone masło. Teraz rozcieramy palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Wówczas dodajemy cukier trzcinowy i cukier. Mieszamy ponownie i wszystko razem ugniatamy. 

Następnie wysypujemy kruszonkę na rabarbar i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Taką potrawę pieczemy bez przykrycia przez około 40 minut. 

Tak przygotowany rabarbar najlepiej podawać z dodatkiem lodów.

Powiązane posty