Jeżeli mamy dobry pomysł, to nawet z rabarbaru można wyczarować smakowite danie. Ten przepis jest idealny dla odkrywców nowych smaków i estetów. W końcu rabarbar pod kruszonką kusi samym wyglądem.
Składniki:
- 700 g (6 łodyg) rabarbaru
- 20 g masła
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 45 g cukru kryształu
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 ml płynu (np. Aperola, soku z pomarańczy)
- Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła (zimnego)
- 45 g cukru kryształu
- 45 g cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Usuwamy liście rabarbaru, a łodygi myjemy. Teraz kroimy je na kawałki o długości 1 cm.
Roztapiamy masło na dużej patelni i dodajemy rabarbar, cukier, cukier waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Całość smażymy przez 2 minuty, co chwile mieszając.
Teraz wlewamy płyn, wszystko razem mieszamy i gotujemy mniej więcej jedną minutę. Barbar powinien się w tym czasie pokryć gęstym syropem. Jeżeli tak się stanie, przekładamy go do żaroodpornego naczynia.
Aby przygotować kruszonkę, musimy do miski wsypać proszek do pieczenia i mąkę. Dodajemy również pokrojone masło. Teraz rozcieramy palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Wówczas dodajemy cukier trzcinowy i cukier. Mieszamy ponownie i wszystko razem ugniatamy.
Następnie wysypujemy kruszonkę na rabarbar i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Taką potrawę pieczemy bez przykrycia przez około 40 minut.
Tak przygotowany rabarbar najlepiej podawać z dodatkiem lodów.