Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ratatouille z serem pleśniowym 

Ratatouille z serem pleśniowym 

Czy dania z kuchni francuskiej uważanej za bardzo wykwintną musimy jadać tylko od święta? Nic bardziej mylnego. Jest mnóstwo potraw, które można podać w porze obiadowej dla całej rodziny, a przykładem jest właśnie ratatouille z serem pleśniowym. To posiłek warzywny, ale jednocześnie bardzo syty. 

SKŁADNIKI: 

SOS: 

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki 
  • cebula – 1 szt. 
  • ząbek czosnku – 2 szt. 
  • zioła prowansalskie – 2 łyżeczki 
  • pomidory krojone z puszki – 400 g 
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka 
  • papryka czerwona – 1 szt. 
  • sól – 1 szczypta 
  • pieprz czarny – 1 szczypta 

RATATOUILLE: 

  • pomidor czerwony – 3 szt. 
  • cukinia – 2 szt. 
  • bakłażan – 2 szt. 
  • żółta cukinia – 0,5 szt. 
  • ser la brique – 150 g 

Sposób przygotowania: 

Najpierw cebulę i paprykę musimy pokroić w kostkę. Czosnek musimy posiekać. Teraz na dnie patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia. Podsmażamy cebulę do momentu, aż się zeszkli. Potem dodajemy czosnek i zioła. Składniki smażymy jeszcze przez jedną minutę. 

Aby przygotować sos, musimy do podsmażonych składników dodać paprykę, a także pomidory. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Potem sos należy doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę gotować. Następnie blendujemy. 

Teraz pozostałe warzywa po dokładnym umyciu kroimy w cieniutkie talarki. Ser natomiast musimy pokroić w plastry. 

Na dno patelni lub naczynia do pieczenia przelewamy sos. Warzywa układamy od krawędzi do środka naprzemiennie. Natomiast ser wkładamy pomiędzy plastry warzyw. Na górę sypiemy odrobinę ziół prowansalskich, sól i pieprz. Następnie potrawę pieczemy przez około 30 minut do momentu zarumienienia warzyw. Piekarnik powinien być rozgrzany do 220°C. 

Po upieczeniu czekamy 15 minut i wówczas danie już można podawać. 

Powiązane posty