Czy dania z kuchni francuskiej uważanej za bardzo wykwintną musimy jadać tylko od święta? Nic bardziej mylnego. Jest mnóstwo potraw, które można podać w porze obiadowej dla całej rodziny, a przykładem jest właśnie ratatouille z serem pleśniowym. To posiłek warzywny, ale jednocześnie bardzo syty.
SKŁADNIKI:
SOS:
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- cebula – 1 szt.
- ząbek czosnku – 2 szt.
- zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
- pomidory krojone z puszki – 400 g
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- papryka czerwona – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 1 szczypta
RATATOUILLE:
- pomidor czerwony – 3 szt.
- cukinia – 2 szt.
- bakłażan – 2 szt.
- żółta cukinia – 0,5 szt.
- ser la brique – 150 g
Sposób przygotowania:
Najpierw cebulę i paprykę musimy pokroić w kostkę. Czosnek musimy posiekać. Teraz na dnie patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia. Podsmażamy cebulę do momentu, aż się zeszkli. Potem dodajemy czosnek i zioła. Składniki smażymy jeszcze przez jedną minutę.
Aby przygotować sos, musimy do podsmażonych składników dodać paprykę, a także pomidory. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Potem sos należy doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę gotować. Następnie blendujemy.
Teraz pozostałe warzywa po dokładnym umyciu kroimy w cieniutkie talarki. Ser natomiast musimy pokroić w plastry.
Na dno patelni lub naczynia do pieczenia przelewamy sos. Warzywa układamy od krawędzi do środka naprzemiennie. Natomiast ser wkładamy pomiędzy plastry warzyw. Na górę sypiemy odrobinę ziół prowansalskich, sól i pieprz. Następnie potrawę pieczemy przez około 30 minut do momentu zarumienienia warzyw. Piekarnik powinien być rozgrzany do 220°C.
Po upieczeniu czekamy 15 minut i wówczas danie już można podawać.