Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Risotto z dynią

Risotto z dynią

Wyborny przepis i wybitny smak. Wprowadź do swojego domu szczyptę magii dzięki rozpływającemu się w ustach risotto z dynią.

Składniki

  • Ryż arborio – 300 gramów
  • Rosół z kury w kostce – 1 sztuka
  • Dynia – 100 gramów
  • Ser pleśniowy – 50 gramów
  • Cebula – 1 sztuka
  • Woda – 500 mililitrów
  • Margaryna – 1 łyżka
  • Starty parmezan – 2 łyżki
  • Wytrawne wino białe – 100 mililitrów
  • Płatki migdałów – 1 łyżka
  • Świeży tymianek do dekoracji

Przygotowanie

Risotto z dynią może sprawdzić się jako potrawa tematyczna na międzynarodowy dzień Harry’ego Pottera. Żeby je przygotować, musimy zacząć od zeszklenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Po kilku minutach dosypujemy ryż i zalewamy całość winem. Danie podgrzewamy do momentu, aż wyparuje cały alkohol. Następnie dolewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę rosołową.

Ryż gotujemy do momentu, aż wchłonie niemal całą wodę. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy go i odstawiamy na bok na ok. 5 minut. Po tym czasie wystarczy wymieszać ryż ze startym parmezanem. Risotto z dynią przekładamy na talerze, posypujemy migdałami i startym serem, a na wierzch układamy gałązkę tymianki. Gotowe!

Powiązane posty