Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa

Tania, pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczano-pieczarkowa sprawdzi się w każdej sytuacji. Do jej przygotowania nie trzeba dużo czasu ani skomplikowanych składników. Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa doskonale sprawdzi się jako samodzielna kolacja, a także jako forma dodatku do dań z grilla.

Składniki:
– Ziemniaki (700 g)
– Pieczarki (300 g)
– Majonez (2 łyżki)
– Posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
– Kwaśna śmietana 18% (1 łyżka)
– Czosnek (1 ząbek)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Masło (odrobina)

Przygotowanie:
Najpierw dokładnie myjemy ziemniaki, a później gotujemy je w mundurkach, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Następnie odcedzamy je i odkładamy, żeby spokojnie przestygły. W tym czasie płuczemy pieczarki i kroimy je w charakterystyczne ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki aż do ich delikatnego obkurczenia. Całość przyprawiamy szczyptą soli. Do osobnej miski nakładamy majonez, śmietanę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Następnie wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Mieszamy je z sosem i do pysznej potrawy dodajemy usmażone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa jest gotowa do podania po jej ochłodzeniu (w tym celu naczynie można na chwilę wstawić do lodówki).

Powiązane posty