Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka fattoush

Sałatka fattoush

Lekka i wyborna sałatka z kulkami labneh. Idealny przepis na gorące dni.

Składniki

  • Chlebek pita – 5 szt.
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sałata rzymska – 1 szt.
  • Ser labneh – 225 g
  • Pomidor czerwony – 2 szt.
  • Ogórek – 1 szt.
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Rzodkiewka – 80 g
  • Mięta świeża – 1 garść
  • Pesto – 2 łyżki
  • Oregano suszone – 2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz czarny – do smaku

Przygotowanie

Chlebki pita skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Smażymy je przez chwilę na suchej patelni, po czym kroimy na ćwiartki. W osobnym naczyniu mieszamy syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę. Z zalewy wyciągamy ser labneh. Do osobnych misek przekładamy oregano i pesto. Kulki sera zanurzamy na przemian w pesto i oregano.

Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, a ogórka w półplastry. Umieszczamy je we wspólnej misce. Dodajemy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrojoną w talarki. Całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeżą miętę, kuleczki serka labneh i chlebki pita.

Powiązane posty